Seberat 350kg. Setelah 8 tahun.. akhirnya.. dah seberat sebiji kereta dah

SYDNEY: Seekor buaya dianggarkan sebesar sebuah kereta berjaya ditangkap di Australia.

Buaya air masin sepanjang 4.4 meter dan seberat 350 kilogram itu ditemui di sebuah pusat peranginan di wilayah utara negara itu.

Renjer kanan hidupan liar Katherine, John Burke berkata, reptilia jantan itu ditangkap di sungai Flora di sebuah taman kira-kira 120 kilometer dari barat daya bandar Outback, Katherine.

Katanya, dia tidak menyangka buaya gergasi berjaya ditangkap di sungai itu selepas rekod seekor buaya sepanjang 4.7 meter terperangkap dan ditangkap tiga tahun lalu di sungai Katherine.

“Bilangan haiwan itu meningkat dan itulah tujuan asal pengurusan zon diwujudkan dalam usaha mengurangkan kewujudan reptilia itu di kawasan tumpuan dan air masin,” katanya seperti dipetik CBC News.

Jumlah haiwan itu dilihat semakin meningkat di bahagian utara negara itu sejak undang-undang persekutuan menetapkan ia spesies dilindungi pada awal tahun 1970.

Buaya yang ditangkap itu dibawa ke ladang buaya untuk program pembiakan.

Buaya itu diperangkap dalam sangkar besar yang disajikan dengan khinzir liar dan daging lain.

Sang bedal tumpas selepas 8 tahun diburu

SEEKOR buaya air masin gergasi dengan berat melebihi 600 kilogram akhirnya berjaya ditangkap selepas lapan tahun usaha memburu haiwan itu dijalankan.

Haiwan sepanjang 4.7 meter berkenaan ditemui terperangkap dalam jerat yang dipasang di utara pekan Katherine selepas kali pertama dilihat pada tahun 2010.

Pihak berkuasa berkata, usaha menjerat buaya terbabit yang dianggarkan berusia 60 tahun sering berakhir dengan kegagalan selama ini.

Pegawai kanan hidupan liar, John Burke berkata, haiwan gergasi berkenaan menerima pelbagai nama gelaran berikutan amat sukar ditangkap.

“Ia agak mencabar tetapi anda perlu lihat pada saiz dan usia buaya itu. Anda perlu ada sedikit rasa hormat pada haiwan berkenaan,” katanya.

Ketua Operasi hidupan liar Wilayah Utara, Tracey Duldig berkata, buaya terbabit dibawa ke sebuah ladang untuk dipisahkan dari populasi penduduk tempatan.

“Buaya itu adalah yang terbesar pernah dipindahkan dari Sungai Katherine oleh Unit Operasi Hidupan Liar,” katanya dalam satu kenyataan.

Unit berkenaan menangkap sekitar 250 ekor ‘buaya bermasalah’ setiap tahun.

Buaya air masin sering terdapat di bahagian utata Australia dan membunuh purata dua orang setiap tahun.

Buaya gergasi diselamatkan selepas terperangkap

Colombo: Kakitangan jabatan hidupan liar Sri Lanka menyelamatkan seekor buaya, dipercayai antara yang terbesar ditemui di negara itu, selepas reptilia berkenaan tersangkut di dalam terusan ketika mencari makanan.

Haiwan ditemui di Matara, selatan Sri Lanka itu dipercayai seberat hampir satu tan dan sepanjang 5.18 meter, lapor media tempatan.

Pencinta alam sekitar, Uppala Jayatissa berkata: “Kami menemui seekor buaya sama saiz kira-kira empat atau lima bulan lalu di Sungai Polathumodrara. Inilah saiz maksimum buaya spesies ini.”

Buaya berkenaan ditemui terperangkap di dalam terusan yang bersambung dengan Sungai Nilawala, Isnin lalu.

Menurut laporan media, buaya itu dipercayai mencari makan dan sesat akibat paras air meningkat disebabkan hujan lebat.

Sementara itu, jurucakap jabatan hidupan liar, Ravindra Kumar berkata, pihaknya menangkap haiwan itu dengan bantuan polis serta penduduk kampung.

“Apa yang penting adalah kami berjaya menghantar buaya itu kembali ke tempat asalnya tanpa mencederakannya.

“Reptilia itu terlalu besar dan tidak mungkin dapat keluar dengan sendiri,” katanya.

Katanya, buaya gergasi itu ditolak ke arah sungai dengan bantuan jengkaut dan treler yang disambungkan pada traktor. – Agensi

HM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*